
Sekiz saatlik çalışma diliminde kulak koruyucusuz geçen süre ve bu sürenin effektif korunmaya etkisi
Kulak tıkacı kullanan işçilerin zorunlu korunma seviyesinin yarısından daha azı ile korundukları saptanmıştır. Bunun sebebi koruyucuların uygun ve sürekli kullanılmamalarıdır.
Sekiz saat devamlı kullanıldığında 30dB koruma getiren koruyucular mesela sadece bir saat takılmazlarsa koruyuculukları 9dB’e düşmektedir.
İşitme kaybı, genellikle yıllar içerisinde gelişir. Ağrısız ve yavaş yavaş olduğu için farkına varmayabilirsiniz. Uzun süre yüksek sese maruz kalmayla ortaya çıkan çınlama sesini farkedebilirsiniz. Özellikle gürültülü ortamlarda insanların ne dediğini anlamayabilirsiniz. Bu durum yüksek frekans işitme kaybının başlangıcı olabilir ve işitme testinizin yapılması gerekir.
İşyerinde günde sekiz saatten fazla 85dB veya yukarısında gürültüye izin verilmemelidir. Çalıştığınız yerde ortalama ses şiddeti sekiz saat süre ile 90 dB’den yüksek ise işitme koruyucuları kullanmalısınız.
Kulak koruyuculardan optimum sonuç almak için gürültülü ortamda bulunulan sürenin tamamında kullanılmalıdırlar. Maruz kalınan sürenin tamamında kullanılmaz ise koruyucu etki esas itibariyle, ses baskılama seviyesi ile değil kullanıma verilen aradan etkilenir. Kullanıma verilen ara koruyucu etkinin dramatik şekilde azalmasına neden olur.
TS EN458 e göre:
Bir kulak koruyucusu 8 saatlik çalışma esnasında yalnızca 4saat kullanılırsa efektif koruyucu etkisi yalnızca 3dB dir.
Örneğin: Eşit seviyedeLAeq8h 105dB gürültüye maruz kalan bir kişi ses baskılama değeri 30dB kulak koruyucu kullanıyor olsun. Kulak koruyucusu 8 saatin tamamında kullanılır ise kulakta etkili LAeq8h=75dB seviyesindedir. Kulak koruyucusu 8 saatlik çalışma süresince 30 dakika kadar kullanılmayacak olursa LAeq8h=93dB olur; böylece kulak koruyucusu kullanıldığı halde gürültüye bağlı işitme kaybı gelişme riski yüksek olur.