İşitme koruması ihtiyacınızı belirlerken

In Kulak Tıkacı by admin

İşitme koruma çözümünüzü dağıtmadan önce  , çalışanlarınızın alışkanlıklarının ve ihtiyaçlarının neler olduğunu ve mevcut işitme korumalarından ne kadar memnun olduklarını bilmek çok önemlidir .

Spesifik sorunlarını ve gereksinimlerini anlayarak, gürültü riski hakkında farkındalığı artırmak, personelinizi dahil etmek ve onları gelecekteki gürültü önleyici çözümünüze tam olarak dahil etmek çok daha kolay olacaktır. Ve bunu yapmanın en iyi yolu bir şirket anketi yapmaktır.

Çalışanlarınızın temel ihtiyaçlar nelerdir?

Etkili işitme koruması için konfor

İşitme koruması, gürültüye maruz kaldığında %100 takılırsa etkilidir . Çalışanlarınız hafif de olsa rahatsızlık hissederlerse, işitme korumalarını çıkarmak isteyeceklerdir . Akustik travma, işitsel yorgunluk, akustik şok… İşitme kaybı riski önemli ölçüde artar!

EN 458 standardına göre, çalışanlarınızdan biri 8 saatlik bir günde 2 dakika boyunca işitme korumasını çıkarırsa, korumaları %25 daha az etkilidir. 2 saatliğine kaldırırlarsa, etkinlik %75 düşer! Bu nedenle, gürültüyle temas halindeyken her zaman işitme korumasının takılması çok önemlidir.

Bu nedenle, konforlu işitme koruması ve sağladığı rahatlık, gürültü önleyici kulak tıkaçları seçiminde kilit noktalardır.

Gürültülü ortamlarda iletişim

Çalışanlarınızın  gürültüye maruz kaldıklarında %100 işitme korumalarını takmaları için, çıkarmalarına gerek kalmadan sözlü olarak iletişim kurmalarını sağlayan rahat bir işitme korumasına ihtiyaçları vardır . Bu, çok daha iyi kontrol altında mesleki işitme kaybı riskiyle birlikte optimum işitme koruması takılmasıdır.

Örneğin, bir baskı işinde, çalışanların konveyörlerin veya katlama makinelerinin yakınında olsalar bile baskı kaliteleri veya talimatları hakkında bilgi paylaşabilmeleri gerekir.

Çevreyi algılamak

İşitme duyularını korumak, çalışanlarınızı iş istasyonlarıyla bağlantılı diğer riskler açısından tehlikeli durumlara maruz bırakmamalıdır. İşyeri kazalarını önlemek için yine de alarm sinyalleriyle temas halinde olmalı ve çevrelerindeki ekipmanların farkında olmalıdırlar.

Örneğin, bir lojistik deposunda, çalışanlar hareket eden arabaları duyabilmelidir.

Sektöre özel ihtiyaçların entegre edilmesi

Bazı sektörler, normlara ve standartlara uymak için çok kesin spesifikasyonları takip eder. Güvenlik nedenleriyle uyumluluk esastır.

Örneğin, tarım-gıda endüstrisi, kulak tıkaçlarının, düşmemesi ve yiyecekle karıştırılmaması için algılanabilir bir boncuk ve bir kordon ile mavi renkte olmasını gerektirir. Boya sektöründe çalışan çalışanlar, kimyasal ürünlerle etkileşim riskinden dolayı silikon koruyucu cihazlarla çalışmamalıdır.

İş gereksinimlerine saygı duymak

Şirketiniz, dinleme veya aksesuarlar (tutamaklar veya kablolar vb.) açısından belirli gereksinimleri olan iş istasyonlarına sahip olmak zorundadır. İşitme koruması hakkında bir seçim yapılmadan önce bunlar dikkate alındığında, etkilenen çalışanlar dinlendiklerini hissedecek ve önleme girişiminize dahil olacaklardır.

Örneğin, bir takım tezgahı operatörünün, korunmaya devam ederken arızaları tespit etmek için bir makinenin kesin sesini duyabilmesi gerekir.

Teknolojik kısıtlamaları dikkate almak

Bir işin teknolojik kısıtlamaları da olabilir. Bu nedenle, çalışanlarınızın gürültüye maruz kaldıklarında zamanın %100’ünde işitme korumalarını takmaları için bunların dikkate alınması zorunludur.

Örneğin, şantiyelerde çalışanlarınızın bir telsiz veya telefon iletişim sistemini uyarlaması gerekebilir.